...vill jag att ni tittar på:
svenska dialektmysterier - norrländska
Ordlista
en dialekt : en språklig variation ex. skånska, norrländska, stockholmska
en hypotes, en teori: (programledaren har en hypotes, en teori om att man pratar mer korthugget ju längre norrut man bor)
korthugget: kortfattat, med få ord
en utböling: en främling, en okänd person (programledaren känner sig som en utböling i Blattnicksele)
tillknäppt, tystlåten: fåordig, ej pratsam, osocial (norrlänningar beskrivs som tystlåtna)
isolerad: ensam, avskild (programledaren vill prata med någon som lever isolerat)
en glesbygd, en obygd: ett område/trakt med få människor, en landsbygd
"språklig ekonomi": att spara på orden, använda få ord (norrländskas präglas av språklig ekonomi)
högljudd: skrikig, ljudlig, pratar högt (programledaren får rådet att vara högljudd i skogen)
minimalism: lite, att använda enkla former
"få vatten på sin kvarn": att få stöd för sina åsikter, att få en teori bekräftad
När du/ni har sett filmen:
Reflektera, diskutera, kommentera:
1. Håller du med om att man pratar mer korthugget ju längre norrut man bor? Är det så även i ditt hemland?
2. Vad är typiskt för den norrländska dialekten? Känner du till några typiska norrländska ord?
3. Finns det "fula" och "fina" dialekter? Vad tycker du? Vilken dialekt pratar man oftast i nyheterna på tv och i radio?
Språk och identitet
SvaraRaderaVilket är den strösta skillnad mellan talat och skrivet spårk ? Ge excempel
Skriven text tillåts inte innehålla lika mycket variation som tala språk t.ex. I tala språk kan man använda dialekter.
" Språk är makt" är ett vanligt uttryck. Vad menar man egentligen om det och håller ni med?
Det menar i vår omvärld utgör språket en maktfaktor och genom att använda sig av språk kan man förhandla om makt. Jag håller med eftersom om man är bra på att talat kan man få med sig många människor.
Vad tror du påverkar ditt språk mest -ditt kön, din ålder ,din klassbakgrund eller din etnicitet?
Jag tror att min etcitet påverkar mitt språkbruk mest t.ex. Jag brukar fort för att man gör så där jag kommer ifrån.
Hej Thiti!
SvaraRaderaDu skriver att om man är bra på att tala kan man få med sig mycket folk. Vad tycker du är typiskt för en bra talare? Är det något man bör undvika när man ska tala eller skriva för att påverka andra människor?
Jag tycket att en bra talare är lyhörd , respekterar när andra pratar dessutom måste man ha ett bra tonläge. Och bra ögonkontakt. När man ska skriva är det viktigt att veta vem som är mottagare så att man kan anpassa texten till den som ska läsa det. Jag tycker att det är lättare att tala än att skriva för när man pratar behöver man inte tänka så mycket. Om man flyttar till ett annat land är det viktigt att lära sig språket där. Det är en lång läroprocess att behärska ett nytt språk. När man pratar är det viktigt att tänka på att man inte ska göra någon annnat ledsen.
RaderaJag håller med! Att vara lyhörd är oerhört viktigt! Jag berättade för gruppen idag om ett "samtal" som jag råkade tjuvlyssna på i bussen imorse. Det var en kvinna och en man som satt och samtalade (de verkade vara bekanta) och mannen förde en låååång monolog, medan kvinnan nickade och "hmmade" bekräftande. Mannen gav aldrig kvinnan en chans att komma in i "samtalet", han ställde aldrig några frågor eller pausade för att "bjuda in" henne i samtalet utan han bara malde på och malde på. Det var väldigt fascinerande att lyssna (och se) denna totala brist på lyhördhet från mannens sida. Vi diskuterade en del om skillnaden mellan "manligt" och "kvinnligt" språk och tittade på en kort film om detta. Gå gärna och kika på den och se om du kan lösa gåtan som finns med:) Länk till filmen finns här på bloggen i det senaste inlägget.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaI vilka sammanhang (situationer) hör, läser, och/eller använder du ett formellt språk? Ge exempel.
SvaraRaderaNär man ska kontakta en okänd person så måste man använda ett formellt språk för att kommunikation mellan de ska fungera och förstå varandra, tillexempel när jag kom till Sverige så använde jag engelska för att kommunikation med andra, målet var att andra skulle förstå mig och jag skulle förstå andra. Om jag skulle använda thailändska mot svenskarna så skulle vi såklart inte förstå varandra.
Vilket är den största skillnaden mellan talat och skrivet språk? Ge exempel.
Skrivet språk, När man ska skriva en text man måste tänka att vem ska läsa den texten. Språket måste vara formellt, anpassad för olika läsare och ha rätt grammatik. Hur ska man skriva för att en läsare ska förstå.
Talat språk, när man talar är man mer spontan än skrivet språk. Man har inte så mycket tid att tänka men det kombineras med kroppspråk och kanske kommer slangord med också.
Finns det någon skillnad i hur äldre och yngre människor pratar. Ge exempel och motivera.
Jag tycker att finns skillnader i hur äldre och yngre människor pratar. När man är äldre har man ett större ordförråd och man använder det säkert. Precis som när man är yngre och har lärt sig ett nytt ord, då använder man det så ofta man kan. Yngre människor brukar också ha svårt att uttala vissa bokstäver och använder mer slangord. Samtidigt som äldre människor kanske talar lite långsammare.
Hej Nannapas!
RaderaDu skriver att yngre människor brukar ha svårt att uttala vissa bokstäver. Intressant! Kan du ge något exempel? Brukar du själv använda något slangord?
Hej Elin!
RaderaJag kan inte säga något exakt ord men många ungdomar kan slarva i sina uttal. Har lyssnat på ungdomar när de pratar och när de pratar fort så hänger jag inte med. Jag brukar också använda slangord hemma mot min man när har blivit irriterad på honom, tex kan jag säga skit, fan m.m. Använder såna ord för att de är enkla att säga.
Visst är det intressant att lyssna på ungdomar ja! Och precis som du säger så visar även forskning (av bl. a. Ulla-Britt Kotsinas) att ungdomar pratar snabbare än vuxna. Annat som visat sig typiskt för ungdomsspråk är bland annat att de varierar rösten (och dramatiserar/härmar) mer men är samtidigt sämre på att artikulera (tala tydligt). Det är även vanligt att använda ljudhärmande ord (bang, boink) och "skojbråka".
SvaraRadera1. Jag har inte tänkt på om man pratar mer kort i norr. Jag hör att det är skillnad men förstår lika bra de från norr som de från söder. I Filippinerna har man inte så många dialekter utan man har egna språk som inte liknar varandra så mycket (cirka 170 stycken). Men tagalog kan man nästan prata överallt.
SvaraRadera2. Jo 2 ord vars och schvuuu, Vars använder jag själv hela tiden :-) och min kompis som också kommer från Filippinerna använder scvhuuuu alltid ;-)
3. Jag tycker inte att det finns fula eller fina dialekter. Jag tror att de talar rikssvenska mest på nyheterna.
Hej Michelle!
RaderaWow - 170 språk! Får barnen i skolan lära sig något av dessa språk eller är det bara tagalog som gäller där? Finns det förresten någon motsvarighet till "schvuuu" på tagalog?:)
Jag har sett filmen och jag håller med om att man pratar mer korthugget ju längre norrut man bor. Det är samma i Thailand. De som bor i norra Thailand pratar också långsammare än de som bor i södra Thailand.
SvaraRaderaDawan Sriarlun
1. I vilka sammanhang (situatoiner) hör, läser och eller använder du ett formellt språk? Ge exemple.
SvaraRaderaNär jag går på möte eller kontor använder jag opersonlig ett formellt språk.
2. Finns det någon skillnad i hur äldre och yngre människor pratar. Ge exemple och motivera.
Det finns någon skillnad äldre och yngre människor pratar tex. de ungdomar pratar mest englska uttryck slangord och de äldre människor pratar mest dilalekter
tycker, jag.
3. Vad är syftet med att använda ett formellt eller byråkratiskt språk (kanslisvenska)?
om man inte känner varandra kan man använder ett formellt språk exempel-(officespråk). I Burma finns det sju huvudsakliga folkgrupper ( etniska grupper) i mitt hemland som var och en av dem har egna kultur, egna språk och olika dilalekter etc. Burmesiska är ett officespråk då använder vi det.
Soe Soe
Hej Soe Soe!
RaderaDu skriver att burmesiska är det officiella språket men att det finns många olika språk och kulturer i Burma. Det officiella språket brukar oftast ha högst status. Jag är lite nyfiken - vilket språk har lägst status i Burma? Finns det något språk om är förbjudet att använda i exempelvis officiella sammanhang?
De flesta människor i samhället använder ett formellt och offenligt språk när det gäller jobb intervju, politik, regler och offentligt tal. Jag som har svenska som andra språk använder det hela tiden för bra kommunikation.
SvaraRaderaSkåne, Dalarna, Gotland och Stockholm har egna dialekter. I Norrland talar man tidligt och artikulerar väl.
Det finns mycket skillnad i hur äldre och yngre människor pratar, yngre använder mycket nya ord och ungdoms språk medan äldre använder mycket gamla ord som inte existerar hos ungdomar.
Hej Joseph!
RaderaDet är intressant att du skriver att man talar tydligt och artikulerar väl i Norrland. Generellt sett uppfattar nog de flesta människor norrländska dialekter så, men det finns även några avvikande dialekter. En dialekt som är väldigt "genuin" och lite påverkad av riksspråket brukar kallas för bondska. I Piteå finns det exempelvis människor som talar Pite-bondska (i princip obegripligt för någon som bor utanför Piteå) och i Överkalix finns det människor som pratar Överkalix-bondska.
Hej Elin!
SvaraRaderaDet är bra fråga. Jag tänkte inte så mucket om det men nu set du den fråga såm tvingar mig att tänka ordentligt på den.
Jag tycker att det är sanning som man prattar en rikt språk när man bor i södra länder fast att det inte nödvändigtvist. Det kan bero på människans utbildning och intelligens. Men offta tycker jag de ”södra människa” pratar den rikt språk. Det syns ju om man tittar på de människar från varma länder. Man kan se bara på de italianerna som pratar med hela kropen och mycket och snabt. Men här i Norbotten man är så kurthugget för att spara energi. Det kan bli som en hipotes. Så att man blev mer och mer minimalistiskt än mära minusgrader fins det ute.
I mitt hämland är inte såm i Sverige. Jag menar om södra och norra dialekter men Ukraina är det bräda land. Då fins där mins 24 stora dialekter. Vi har 24 län och varje län har sin egen dialekt såm dellas i mindre dialekter på varje län har massa dialekter. Det kan bli två dialekter i en byn. Man kan känna vilken län kommer person i från . I Ukraina fins nogra byn som tallar svenska, tyska och m. m.
Jag tycker att norrländska dialektet är en av vackraste svenska dialekter. Jag tycker att den är rent och fint men tyvärr nyheter och tv program talar man ofta samma dialekt som fins i huvudstad. I Sverige det är södra dialekten.
Ungdomarna talar mest släng. Det kanske bra för dem men de gör språket smutsigt och det påverkar barn jätte mucket. Sen de pratar släng och tror att det är riktik svänska.
Då tycker jag att det är bra att språket har många dialekter och man måste spara dem såm en unik men man måste också hålla rent språket. Därför att det är historiet som bygger av oss.
Iryna
Hej Iryna!
SvaraRaderaDu skriver att språket blir mer och mer minimalistiskt ju fler minusgrader det är ute. Innebär det också att norrländska människor är mer "effektiva" i vardagen i stort? Vad tror du?
Du skriver att det finns byar i Ukraina där man talar svenska och tyska. Det visste jag inte. Intressant!
Jag får känslan av att du har en positiv inställning till dialekter eftersom det gör språket unikt, men en mer negativ inställning till slang? Stämmer det? Skulle du rentutav vilja "förbjuda" slang?
Ja det tror jag att norrlendska är mest konkreta. om de segär då ska de göra.
RaderaJag kan inte sega att jag ska förbjuda slang men jag tycker att det är språk för ungdummar.